Openingstijden

maart, april, mei, juni
8u - 12u / 13u30 - 17u30

juli, augustus, oktober
8u - 12u

woensdag, zondag en feestdagen gesloten.

Hele maand september gesloten.Contant en Payconiq

Wij bieden ook een assortiment:

- Vijvermanden

- Zakeen vijveraarde

Zakken lava-substraat

Denitrificerende bacteriën: microferm

Bokashi vijverballen

Mogen we erop attenderen dat er alleen cash betaald kan worden.

In de verkoopserre staan planten gerangschikt per beplantingsdiepte. Ieder soort heeft een informatiebordje met groei en bloei aanwijzingen en zuiverende werkingsinformatie speciaal voor zwemvijvers en iba. De zuurstofplanten staan apart voorgekweekt in vijvermandjes. De waterlelies staan op kleur en grootte. Alle planten kweken we zelf op ambachtelijke wijze. De beschikbaarheid is seizoensgebonden. Wij kweken alleen wintervaste, doorlevende planten. Voor speciale wensen kunt u ons het beste even bellen om teleurstelling te voorkomen. Verder bieden wij de mogelijkheid tot wateranalyse.

Planten zijn in het water net zo onmisbaar als op het land. Waterplanten groeien van anorganisch materiaal: zo zuiveren ze het water. De zuurstof die de waterplanten maken zorgt voor een leefbaar klimaat voor de dieren; en ook voor schaduw, bloedplaats en landingsbanen. De samenwerking van waterdieren en waterplanten hangt af van temperatuur, licht, zuurtegraad en voedingsstoffen. Deze delicate evenwichtsoefening is samengevat in het volgende:

Recept voor een ecologische vijver:

 1. ¾ deel moet 80 cm diep zijn.
 2. Ondiepe vijvers wisselen te snel van temperatuur. Dieper/kouder water kan goed zuurstof vasthouden in tegenstelling tot warm water. Op 80 cm zet u manden zuurstofplanten; 1 mand van 19cm (19 cm kan 1500 liter zuiver houden). Wij kweken deze reeds in mandjes met een mix van 8 grondsoorten.

 3. Voeg enting denitrificerende bacteriën toe.
 4. Deze zorgen voor optimale omzetting; zo krijgen algen geen kans zich te ontwikkelen. Wij bieden microferm: een mix van 80 soorten bacteriën! (20 liter verpakking voor 20 m3).

  Ook zijn er bokashi vijverballen:

  Bokashi vijverballen zijn biologische waterverbeteringsmiddelen. De met effectieve micro-organismen gefermenteerde vijverballen zijn een combinatie van kleimineralen, bokashi, microferm, EM-keramiekpoeder, rietsuiker melasse (At).

  Nadat u de bokashiballen in de vijver gegooid heeft, zinken ze naar de bodem en lossen langzaam op. Ze reduceren bodemsediment; wat de waterkwaliteit aanzienlijk verbetert. Bovendien kan er een goede microbiële flora ontwikkelen in de vijver wat de vitaliteit en gezondheid van de dieren en de planten sterk bevordert.

  Om de zeer nuttige watervlooien zelf te kweken kunt u verse stro in netje + steen op een niveau van 30 cm leggen. De hooimijten worden dan watervlooien en na 1 maand is het netje makkelijk te verwijderen.

 5. Géén karpers in de plantenvijver.
 6. Alle Carassius en Cyprinus eten 3x hun lichaamsgewicht bij 18 °C H2O! En als die veel eten komt er veel uit! Kies beter voor visjes die geen planten maar beestjes eten: muggenlarven enzovoorts! Bijvoorbeeld windes, of elrits of vetjes (spekkies op z’n Vlaams)

Aan de oever van waterpartijen groeien grote rechte planten. Planten met holle stengels, zonder takken, flexibel en met slank blad. Deze planten kunnen tegen stroming en wind en wisselend waterniveau. Door de lange wortelstokken hechten ze stevig in de grond, maken nieuwe scheuten richting open water. De planten moeten minstens natte wortels hebben maar 20/30 cm is ideaal. Ondergedoken planten worden door het water tegen grote temperatuurschommelingen beschermd. Sommigen gaan gemakkelijk tot 50 cm diep. De bladeren steken boven het water uit of drijven erop, soms wel met 3 verschillende bladsoorten.

De meeste waterplanten bloeien boven water en worden bestoven door de wind. Maar er zijn ook tweeslachtige planten en vegetatieve voortplanters. Zaad overleefd en verspreid makkelijk via water; al drijvend via dierenvacht, vogelmaag of modderpootjes en ook insecten zorgen voor gratis vervoer.

Zuurstofplanten zijn onderwater heel elegant en flexibel. Door de vele kleine, dun ingesneden blaadjes maken ze veel contact met het water en hebben ze geen last van stroming. Zo is zijn oppervlak optimaal en groeit hij richting zonlicht voor fotosynthese. Eenmaal uit het water zakken ze ineen, zijn heel teer en gevoelig en drogen al snel uit. Daarom moeten zuurstofplanten zo kort mogelijk op transport en is boven 30 °C funest.

Om optimaal van de waterzuiverende planten (helofyten) te profiteren zet u er 3 per m2 (1 plant = 30 cm ø) in lavasubstraat, 20 cm onder wateroppervlak. Plant rechtstreeks in lava: niet in mandjes o.i.d. Zo werkt de waterstand als buffer bij extreme temperatuurschommelingen. Doseer een enting denitrificerende bacteriën (microferm) op het substraat. Laat ’s winters de planten intact; de steeltjes bewegen door de wind en houden zo luchtgaatjes in het eventuele ijs. Pas in het vroege voorjaar (+/- half maart) kan u oude takken/bladeren verwijderen.